Articole etichetate cu ‘Mănăstire’

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu (mănăstirea Hurezi) îl are ca şi ctitor pe Constantin Brâncoveanu, fiind construită între anii 1690 – 1693. Mănăstirea este situată la poalele Munţilor Căpăţânii, în nordul judeţului Vâlcea şi aparţine, ca stil de construcţie, artei brâncoveneşti.

Numele acestui ansamblu monastic provine de la numele unei specii de păsări nocturne – huhurezii. Conform legendei, meşterii care au lucrat la construcţia mănăstirii, de frica turcilor, trebuiau să lucreze pe timpul nopţii, atunci când cântau huhurezii.

Ansamblul monastiric se întinde pe aproximativ trei hectare şi are în componenţa sa patru lăcaşe de cult, fiecare având altă perioadă de construcţie şi alt ctitor: biserica propriu-zisă a mănăstirii (Constantin Brâncoveanu), biserica bolniţei (doamna Maria Brâncoveanu – 1696), schitul „Sfinţilor Apostoli” (Ioan Arhimandritul – 1698) şi schitul „Sfântul Ştefan” (Ştefan Brâncoveanu – 1703).

Mănăstirea Horezu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993.

Intrarea în Mănăstirea Horezu

Intrarea în Mănăstirea Horezu

Curtea Mănăstirii Horezu

Curtea Mănăstirii Horezu

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este situată pe malul râului Olt la 3 kilometri de staţiunea balneo-climaterică Călimăneşti-Căciulata din judeţul Vâlcea şi poartă hramul “Sfânta Treime”. Fiind construită în perioada 1387-1391 mănăstirea este o ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân.

De-a lungul timpului Mănăstirea Cozia a cunoscut şi momente neplăcute. În perioada 1879-1893 autorităţiile au transformat mănăstirea într-o puşcărie iar în perioada Primului Război Mondial a fost folosită ca grajd de cai.

Biserica Mănăstirii Cozia

Biserica Mănăstirii Cozia

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana este situată în localitatea Bârsana din judeţul Maramureş la 20 de kilometri de Sighetul Marmaţiei şi poartă hramul “Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”. Construcţia actualei mănăstiri a început în 1991 şi a fost finalizată în anul 1993.

Biserica de lemn din cadrul actualului complex monahal Bârsana are 22,57 metri lungime, 12,20 metri lăţime şi 57 de metri înălţime fiind una dintre cele mai înalte construcţii de lemn din Europa. Această biserică nu trebuie însă confundată cu vechea biserică de lemn inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO care este situată pe vechiul amplasament al Mănăstirii Bârsana.

În anul 2005 în cadrul complexului monahal Bârsana s-a inaugurat şi muzeul de icoane şi carte veche “Gavril de Bârsana” destinat turiştilor. Mai multe informaţii despre mănăstire şi muzeu puteţi găsi pe site-ul Mănăstirii Bârsana.

Biserica de lemn din Mănăstirea Bârsana

Biserica de lemn din Mănăstirea Bârsana

Intrarea Mănăstirii Bârsana

Intrarea Mănăstirii Bârsana