Articole etichetate cu ‘UNESCO’

Delta Dunării

Delta Dunării reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din România. Delta se întinde pe o suprafață aproximativă de 4152 km², din care 3446 km² sunt pe teritoriul României, fiind a doua deltă ca mărime din Europa.

Din punct de vedere geografic Delta Dunării este mărginită la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord formează granița cu Ucraina, iar la est se varsă în Marea Neagră.

Delta este străbătută de trei brațe ale Dunării: Brațul Chilia, Brațul Sulina și Brațul Sfântul Gheorghe.

Delta Dunării face parte din patrimoniului mondial al UNESCO, fiind clasificată ca rezervație a biosferei și ca parc național.

Imagine cu Canal din Delta Dunării

Canal din Delta Dunării

Imagine cu Apus de soare în Delta Dunării la Sfântul Gheorghe

Apus de soare în Delta Dunării la Sfântul Gheorghe

Fotografie cu Lacul Roșu din Delta Dunării

Lacul Roșu din Delta Dunării

Poză cu Păsări din Delta Dunării

Păsări din Delta Dunării

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu (mănăstirea Hurezi) îl are ca şi ctitor pe Constantin Brâncoveanu, fiind construită între anii 1690 – 1693. Mănăstirea este situată la poalele Munţilor Căpăţânii, în nordul judeţului Vâlcea şi aparţine, ca stil de construcţie, artei brâncoveneşti.

Numele acestui ansamblu monastic provine de la numele unei specii de păsări nocturne – huhurezii. Conform legendei, meşterii care au lucrat la construcţia mănăstirii, de frica turcilor, trebuiau să lucreze pe timpul nopţii, atunci când cântau huhurezii.

Ansamblul monastiric se întinde pe aproximativ trei hectare şi are în componenţa sa patru lăcaşe de cult, fiecare având altă perioadă de construcţie şi alt ctitor: biserica propriu-zisă a mănăstirii (Constantin Brâncoveanu), biserica bolniţei (doamna Maria Brâncoveanu – 1696), schitul „Sfinţilor Apostoli” (Ioan Arhimandritul – 1698) şi schitul „Sfântul Ştefan” (Ştefan Brâncoveanu – 1703).

Mănăstirea Horezu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993.

Intrarea în Mănăstirea Horezu

Intrarea în Mănăstirea Horezu

Curtea Mănăstirii Horezu

Curtea Mănăstirii Horezu

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana este situată în localitatea Bârsana din judeţul Maramureş la 20 de kilometri de Sighetul Marmaţiei şi poartă hramul “Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”. Construcţia actualei mănăstiri a început în 1991 şi a fost finalizată în anul 1993.

Biserica de lemn din cadrul actualului complex monahal Bârsana are 22,57 metri lungime, 12,20 metri lăţime şi 57 de metri înălţime fiind una dintre cele mai înalte construcţii de lemn din Europa. Această biserică nu trebuie însă confundată cu vechea biserică de lemn inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO care este situată pe vechiul amplasament al Mănăstirii Bârsana.

În anul 2005 în cadrul complexului monahal Bârsana s-a inaugurat şi muzeul de icoane şi carte veche “Gavril de Bârsana” destinat turiştilor. Mai multe informaţii despre mănăstire şi muzeu puteţi găsi pe site-ul Mănăstirii Bârsana.

Biserica de lemn din Mănăstirea Bârsana

Biserica de lemn din Mănăstirea Bârsana

Intrarea Mănăstirii Bârsana

Intrarea Mănăstirii Bârsana