Articole etichetate cu ‘Vâlcea’

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu (mănăstirea Hurezi) îl are ca şi ctitor pe Constantin Brâncoveanu, fiind construită între anii 1690 – 1693. Mănăstirea este situată la poalele Munţilor Căpăţânii, în nordul judeţului Vâlcea şi aparţine, ca stil de construcţie, artei brâncoveneşti.

Numele acestui ansamblu monastic provine de la numele unei specii de păsări nocturne – huhurezii. Conform legendei, meşterii care au lucrat la construcţia mănăstirii, de frica turcilor, trebuiau să lucreze pe timpul nopţii, atunci când cântau huhurezii.

Ansamblul monastiric se întinde pe aproximativ trei hectare şi are în componenţa sa patru lăcaşe de cult, fiecare având altă perioadă de construcţie şi alt ctitor: biserica propriu-zisă a mănăstirii (Constantin Brâncoveanu), biserica bolniţei (doamna Maria Brâncoveanu – 1696), schitul „Sfinţilor Apostoli” (Ioan Arhimandritul – 1698) şi schitul „Sfântul Ştefan” (Ştefan Brâncoveanu – 1703).

Mănăstirea Horezu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993.

Intrarea în Mănăstirea Horezu

Intrarea în Mănăstirea Horezu

Curtea Mănăstirii Horezu

Curtea Mănăstirii Horezu

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu

Schitul Ostrov

Schitul Ostrov este amplasat pe o insulă a lacului de acumulare din staţiunea Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Fiind construit în jurul anului 1521, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, schitul a fost până în anul 1890 un schit de călugăriţe.

În jurul anului 1970 în timpul construcţiei hidrocentralei Călimăneşti insula pe care se află schitul a fost înălţată cu aproximativ 6 metri pentru a nu fi indundată.

Puteţi găsi mai multe informaţii despre Schitul Ostrov pe site-ul Episcopiei Râmnicului.

Shitul Ostrov din Călimăneşti

Shitul Ostrov din Călimăneşti